Plantaardige voeding fijnstellen voor snelgroeiende niches in de markt

Een niche vinden is cruciaal om succes te oogsten met plantaardige voeding. Na een jarenlange snelle groei bestaat de markt nu uit vele subgroepen van kopers, van mensen die oude favorieten in een plantaardig jasje willen tot consumenten op zoek naar nieuwe smaken en texturen die nog weinig te maken hebben met een traditionele burger. Het is onmogelijk om aan alle behoeften van consumenten te voldoen met één ingrediënt of technologie. Maatwerk is cruciaal. Gelukkig is dat een specialiteit van NEXTERA® by Solina.

Het is algemeen geweten dat de markt voor plantaardige voeding snel groeit, maar toch blijven de cijfers opmerkelijk. In West-Europa en het Verenigd Koninkrijk is de markt van plantaardige vleesvervangers het afgelopen jaar met 39% gegroeid.1

Die groeicijfers weerspiegelen het feit dat vele miljoenen Europeanen nu interesse hebben in plantaardige voeding. Onderzoek wijst erop dat 42% van de mensen minder of helemaal geen rood vlees meer eet.2 Nog eens 20% is zinnens om in de toekomst minder rood vlees te gaan eten. Ruim een derde van de mensen is bereid om vlees te vervangen door een plantaardig alternatief.

Groei zorgt voor specifieke kansen

De omvang van de markt leidt tot mogelijkheden om zich te specialiseren. In de beginjaren van vleesvervangers moesten merken zich tot de hele categorie richten om voldoende potentiële klanten te bereiken en zo significante verkoopcijfers te halen. De categorie zélf was een niche, en producten moesten dan ook een breed publiek aanspreken. In die context konden gewone plantaardige burgers, een product dat het goed doet bij de meeste mensen, terrein winnen.

De huidige context is anders. Vele miljoenen Europeanen proberen vleesvervangers. Dat maakt dat grote, snel groeiende groepen consumenten geïnteresseerd zijn in subcategorieën van plantaardige producten. Die subcategorieën zijn groot genoeg om nieuwe producten op te vangen en merken moeten zich onderscheiden om te slagen in een markt waar de concurrentie groter wordt.

Sommige consumenten willen iets nieuws. Onderzoek bij ruim 6.000 mensen die plantaardig eten of minder vlees willen gebruiken – de consumenten die de vroege groei in plantaardige voeding aandreven – wees uit dat consumenten variatie willen in “producttypes, grondstoffen, texturen en smaken.”3 Die consumenten hebben al veel van de producten op de markt geprobeerd en gaan nu op zoek naar nieuwe smaken en texturen. De auteurs van het onderzoek gaven aan dat “veel meer” onderzoek en ontwikkeling nodig zijn om de behoeften van deze consumenten te vervullen.

Wie de plantaardige markt kan verrijken met nieuwe sensorische ervaringen zal avontuurlijke consumenten aantrekken die de gekende opties zat zijn, en nieuwe klanten aanbrengen die een vleesarm dieet vroeger als eentonig en saai zagen. Maar niet iedereen wil nieuwigheden. Op de huidige omvangrijke markt voor vleesvervangers willen veel consumenten gewoon een plantaardige versie van hun favoriete dierlijke producten.

Merkvertrouwen speelt een sleutelrol in de aankoop van plantaardige voeding.3 Merken die de typische smaak en textuur van hun dierlijke producten kunnen vertalen naar plantaardige voeding maken veel kans om consumenten te binden die minder dierlijke producten willen gebruiken zonder hun favoriete gerechten op te geven.

Een plantaardige versie van een geliefd product ontwikkelen biedt bedrijven een manier om hun merk te gebruiken om in te spelen op de veranderende consumentenvraag; zo kunnen ze hun aanbod moderniseren zonder jaren van merkherkenning en -loyaliteit op te geven. Voedingswetenschap toont evenwel aan dat de plantaardige versie dicht moet aanleunen bij het oorspronkelijke product: onderzoekers zagen “een risico op mislukking op de markt” als de sensorische eigenschappen niet overeenkomen met wat de klant verwacht op basis van de productnaam, de verpakking en het label.4

Waarom een breed scala van tools cruciaal is voor succes

De diversificatie van de markt voor vleesvervangers stelt merken voor uitdagingen. Een kleine reeks ingrediënten en technologieën kan een standaard plantaardige burger opleveren, maar het vergt veel meer tools om gekende voeding op dierlijke basis te imiteren en nieuwe smaken en texturen te creëren. De bedenkers van de vleesvervangers van de toekomst zullen alle mogelijke combinaties van ingrediënten en technologieën tot hun beschikking moeten hebben om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende consumentengroepen.

Maatwerk is nodig om vertrouwde producten na te bootsen en nieuwe sensorische ervaringen te creëren. In beide gevallen hebben consumenten zeer specifieke verwachtingen, ongeacht of ze het comfort van een vertrouwd product in een plantaardige versie willen, of de nieuwe sensatie van een geheel ongekende smaak en textuur. Het is onmogelijk om aan die behoeften te voldoen met doorsnee werkwijzen die slechts een klein scala van ingrediënten of technologieën benutten.

De aanpak van NEXTERA® by Solina sluit naadloos aan bij die opkomende behoeften aan plantaardige voeding. In tegenstelling tot bedrijven die met eigen tools werken, kan NEXTERA® by Solina vrij de beste ingrediënten en technologieën selecteren voor elk project. Het gevolg is dat de specialist in plantaardige voeding alleen de beste oplossingen levert. Het begint elk project met een schone lei en kan om het even welke mix van ingrediënten en technologieën kiezen die nodig is om de gewilde smaak, textuur en voedzaamheid te creëren. Daarbij gebruikt het kennis over lokale voorkeuren die R&D- en salesteams lokaal vergaard hebben in verschillende markten.

NEXTERA by Solina

Die vrijheid wordt ondersteund door een gespecialiseerd globaal aankoopteam dat een beroep doet op leveranciers over de hele wereld. NEXTERA® by Solina is even flexibel op het gebied van technologie. Het team heeft alle relevante keuzes en is niet vooringenomen ten aanzien van een bepaalde benadering. Daardoor kan het voor elk project de beste optie voor extrusietechnologie verkennen in het gespecialiseerde Future Food Research Center, waar Solina inzet op beide technologieën die commercieel interessant zijn voor natte extrusie.

Solina kan makkelijker creatief maatwerk leveren dankzij zijn onafhankelijkheid van ingrediënten en technologieën, en zijn culinaire traditie en lokale kennis. NEXTERA® by Solina kan precies de juiste combinatie zoeken voor het gewenste productprofiel, en het heeft via plaatselijke R&D-centra de nodige lokale kennis en wortels om producten af te stemmen op de behoeften van de specifieke markt. Het team creëert eerst een proefversie van een recept en werkt vervolgens samen met de klant om het op te schalen naar een industriële productielijn. Daarbij stuurt het experts naar de fabrieken om de productie op te starten of te verfijnen.

Het recept ontwerpen en industriële ondersteuning bieden zijn deel van een integraal aanbod voor de lancering van vleesvervangers op maat. Merken die samenwerken met NEXTERA by Solina en zo toegang krijgen tot het aanbod kunnen plantaardige voeding op maat leveren die afgestemd is op de behoeften van specifieke subgroepen van consumenten. Zo zijn ze optimaal geplaatst voor succes nu de markt voor plantaardige producten groeit en diverser wordt.

Neem contact op

  1. Thijs Geijer, A. G. Growth of meat and dairy alternatives is stirring up the European food industry (2020).
  2. NEXTERA: Using expertise in savoury foods to improve the taste and texture of plant-based proteins (2020).
  3. Most EU consumers open to eat more sustainably but face hurdles, new survey shows.
  4. ProVeg consumer survey report download – ProVeg international (2020).
  5. Tuorila, H. & Hartmann, C. Consumer responses to novel and unfamiliar foods. Current Opinion in Food Science 33, 1–8 (2020).

NIEUWSBERICHTEN

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in hartige foodoplossingen.
20220427 Solina liquids 54
Overname

Overname van Zafron Foods (VK)

Met trots kondigen we aan dat Solina Zafron Foods heeft overgenomen van de familie ...

lees meer
Spices
Bedrijf

Verwelkoming van onze Group Sustainability Director

Aanwerving van Ellen Madsen als Group Sustainability Director om voortdurende trans...

lees meer
Factory
Bedrijf

Een kijkje in onze afdeling plantaardige voeding

Van op maat ontwikkelde eiwitoplossingen tot integrale begeleiding Met NEXTERA® by ...

lees meer
Tuna
Markt

Innovatie in visvervanging

Duurzaamheidszorgen bij de consument Leg de lat voor je plantaardige productportfol...

lees meer
20210616_195
Overname

Overname van Sauces et Créations (Frankrijk)

Met trots kunnen we aankondigen dat Solina de Franse bedrijven Sauces et Créations ...

lees meer
Nextera nugget
Evenementen

‘Empowering protein’ op IFFA 2022 (Duitsland)

Van 9 mei tot en met 14 mei zullen we aanwezig zijn op de IFFA, een van de belangri...

lees meer