Niets nieuws onder de zon

Onze culinaire cultuur wordt uiteraard al heel lang gekleurd door buitenlandse invloeden. Naoorlogse gastarbeiders brachten Griekse salade en gyros mee, in de jaren zestig maakten we kennis met de Zwitserse kaasfondue en in 1976 opende de Amerikaan Tomas Estes in Amsterdam het eerste Mexicaanse restaurant in Nederland.

Wat is er dan veranderd? De laatste jaren is er een explosie van nieuwe exotische ingrediënten op de Europese markt, van Colombiaanse papaja tot Arabische za’atar. De wereld lijkt nog slechts een zakdoek groot – een zegen voor chef-koks die wel een experimentje lusten.

COVID als katalysator

COVID heeft een cruciale rol gespeeld bij de opkomst van buitenlandse invloeden in de horeca. Opeens wilde iedereen lokale restaurants en handelaars steunen. Het gevoel van saamhorigheid was nooit eerder zo groot. Maar… we reizen ook graag. Niemand mocht de landsgrenzen oversteken en we hunkerden naar verre oorden. Professionele koks wisten dat maar al te goed. Ze gingen (en gaan nog steeds) op zoek naar minder bekende smaakmakers uit andere culturen en landen: denk aan chilipepers, citroengras en granaatappel – ingrediënten die je misschien zelf intussen ook al gebruikt. Zo kunnen we via onze smaakpapillen toch een beetje reizen.

Hyperdiversiteit in 4 gerechten en/of ingrediënten

Omdat dit verschijnsel intussen zo wijdverbreid is, is het moeilijk om een rode draad te identificeren. Het zijn zeker niet alleen de Midden-Oosterse smaken of exotische groenten en voorgerechtjes die hip zijn. Om de hyperdiversiteit te illustreren, wijden we graag uit over drie opvallende leiders:

#1 Aziatische edamame

Azië geeft langzamerhand zijn geheimen prijs. Een recente ontdekking is edamame: volledige onrijpe sojapeulen. Ze worden gebruikt in de Japanse, Koreaanse, Chinese en Hawaïaanse keuken. Hun troeven? Jonge sojapeulen zijn erg voedzaam en om die reden populair bij consumenten die op zoek zijn naar internationaal en gezond voedsel. Ook leuk is hun veelzijdigheid: je kunt edamame eten als snack, toevoegen aan salades of een pokébowl en nog veel meer.

#2 Veelzijdige bouillons

De foodserviceafdeling van Solina is erin geslaagd de complexe en intense smaken van meer dan 15 ingrediënten te combineren in een reeks veelzijdige bouillons. We hebben ons sterk laten beïnvloeden door het oosten, met ingrediënten als koriander, gember, citroengras, steranijs, chili en sojasaus. Het resultaat: Aziatische groente-, miso- en vleesbouillons die binnenkort niet meer weg te denken zullen zijn uit elke professionele keuken. Je kunt ze gebruiken als basis, als smaakversterker of als finishing touch voor zowat elk gerecht. Meer informatie.

# 3 West-Afrikaanse jollof

Jollof is de paella van West-Afrika. De rijst is rokerig, pikant en erg aromatisch. Hij wordt gekookt in een bouillon van tomaten, uien, chilipepers, specerijen en andere smaakmakers. De typisch rode kleur van dit exotische gerecht wordt verkregen door de tomaten. Zodra de rijst gekookt is, voeg je eraan toe wat je wil: van zeevruchten en krokante kip tot geitenstaart en extra groenten. In landen als Senegal, Nigeria en Ghana drukt iedere kok zijn eigen stempel op dit klassieke rijstgerecht.

# Peruviaanse ceviche

Wie ceviche zegt, zegt rauwe witvis. De superverse vis wordt niet gekookt, maar gemarineerd in een mengsel van limoen- en citroensap en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. De zuren in de sappen en de eiwitten van de witvis veroorzaken een chemische reactie waardoor de vis wordt gegaard. Dit zomerse gerecht is eenvoudig aan te passen met lokale ingrediënten en scoort bij zowel fijnproevers als minder avontuurlijke eters.

Grenzen en regels vervagen

Afghaans, Syrisch, Georgisch, Mongools … we willen het allemaal uitproberen. En nu vervagen ook de spreekwoordelijke grenzen, zoals die tussen eten en drinken. Espresso wordt gebruikt in rubs, groene thee in marinades: alles kan en alles mag. Cheeseburgers met Vietnamese bánh mí en taco’s met ahornsiroop, moet kunnen toch?

Chef-koks zetten de culinaire status quo op z’n kop met ingrediënten, kooktechnieken en gerechten uit de hele wereld. En dat het niet authentiek is, maakt niet uit. Eén ding is zeker: professionele chef-koks zullen nog lange tijd verre oorden blijven opzoeken in hun smaken en aroma’s.

Foodservice

NIEUWSBERICHTEN

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in hartige foodoplossingen.
20220427 Solina liquids 54
Overname

Overname van Zafron Foods (VK)

Met trots kondigen we aan dat Solina Zafron Foods heeft overgenomen van de familie ...

lees meer
Spices
Bedrijf

Verwelkoming van onze Group Sustainability Director

Aanwerving van Ellen Madsen als Group Sustainability Director om voortdurende trans...

lees meer
Factory
Bedrijf

Een kijkje in onze afdeling plantaardige voeding

Van op maat ontwikkelde eiwitoplossingen tot integrale begeleiding Met NEXTERA® by ...

lees meer
Tuna
Markt

Innovatie in visvervanging

Duurzaamheidszorgen bij de consument Leg de lat voor je plantaardige productportfol...

lees meer
20210616_195
Overname

Overname van Sauces et Créations (Frankrijk)

Met trots kunnen we aankondigen dat Solina de Franse bedrijven Sauces et Créations ...

lees meer
Nextera nugget
Evenementen

‘Empowering protein’ op IFFA 2022 (Duitsland)

Van 9 mei tot en met 14 mei zullen we aanwezig zijn op de IFFA, een van de belangri...

lees meer