VLEESVRIJ 2.0

Als Europees producent van hartige ingrediëntenoplossingen voor de voedingsindustrie benutten wij technologische innovaties om plantaardige concepten ‘sensorisch’ (smaak, textuur…) te verbeteren. Onze dochteronderneming NEXTERA® by Solina helpt voedselverwerkende bedrijven bij de creatie van vleesvervangers door bijvoorbeeld het optimale proces te bepalen om vleesachtige vezels, kleuren en sappigheid te bekomen voor vleesvervangers via de geavanceerdste fibrillatietechnologieën.

Met NEXTERA® by Solina combineren we verschillende soorten plantaardige eiwitten met andere ingrediënten voor op maat ontwikkelde oplossingen om te voldoen aan de verschillende vereisten inzake smaak, functionaliteit en voedzaamheid die een voedingsproducent ons oplegt.

De zintuigen verwennen

NEXTERA® by Solina wil zijn assortiment sensorisch geoptimaliseerde visvervangers uitbreiden, met onder meer visloze vissticks die vrijwel niet te onderscheiden zijn van hun tegenhanger mét vis.

Moritz Kieswetter, Category Manager Plantaardige voeding: “Dankzij onze ingrediëntenoplossingen kunnen we voedingsbedrijven helpen bij de optimalisering van plantaardige voedingsmiddelen en hun smaak, textuur, kleur en voedingsprofiel. Zo kunnen ze tegemoetkomen aan de wensen en eisen van de consumenten en het verschil maken.”

“De categorie plantaardige vleesvervangers zal de komende jaren een topper blijven. De groei van de afgelopen twee jaar (met het afgelopen jaar een waardestijging van de Europese markt met 39%) zal meer dan waarschijnlijk aanhouden.”

Nu persoonlijke gezondheid en globale duurzaamheid sterke drijfveren zijn geworden in het keuzeproces van de consument, heeft R&D naar plantaardig voedsel zich geheroriënteerd van het nabootsen van vlees, vis en zuivel naar het optimaliseren en diversifiëren van de opties, meldt Innova Market Insights, dat onlangs zijn Top Tien Trends voor 2022 bekendmaakte. Op nummer twee in de trendlijst prijkt ‘Plantaardig: het canvas voor innovatie’.

Consumenten vinden plantaardige alternatieven gezonder en beter voor de planeet. Ook de drang naar een gevarieerde voeding stimuleert de belangstelling voor plantaardige voeding buiten de traditionele veganistische en vegetarische sectoren, met als resultaat 59% meer lanceringen van nieuwe plantaardige producten in het jaar tot augustus 2021.

Diversifiëren is cruciaal

Naast de marktgroei verwachten we een ‘verregaande diversificatie’ in de categorie plantaardige voeding. Dat was onlangs overduidelijk op de Anuga-beurs, waar nieuwe veganistische merken lieten zien dat zij zich op nieuwe keukens willen richten. Ze demonstreerden er bijvoorbeeld producten geïnspireerd op gegrild vlees uit het Midden-Oosten, Aziatische satés en mediterrane gerechten. De dagen dat alternatieven voor rundsburgers hip waren, zijn al even verleden tijd. We zien nu een veel grotere variëteit, met inbegrip van gediversifieerde soorten toepassingen, zoals alternatieven voor kip, varkensvlees en spek.

We willen de consument zo ook meer gemak bieden, inclusief toegang tot meer maaltijdmomenten, zoals blijkt uit de toegenomen ontbijtkeuzes in fastfoodrestaurants. En tot slot willen we sensorisch betere producten ontwikkelen, met kipvervangers die met hun vezels en smaak die van vlees dichter benaderen als het meest voor de hand liggende voorbeeld. Een van de grootste stappen vooruit zien we bij de kipalternatieven in onze portfolio. We verwachten dat die de belangstelling zullen wekken van internationale spelers op de markt voor vleesvervangers.

Hoe ziet de plantaardige toekomst eruit?

Met groeiende tekorten aan ingrediënten, logistieke problemen en dreigende prijsstijgingen zal het in de nabije toekomst voor de vleesvervangerssector in zijn geheel een grote uitdaging zijn om aan de vraag te blijven voldoen. Slechts een klein aantal consumenten in Noord-Amerika en West-Europa is tevreden over de smaak en textuur van vleesvervangers in vergelijking met de echte vleesproducten.

Dat betekent niet alleen dat er nog een onaangeboord potentieel is van 70% van de consumenten in die regio’s, maar ook dat de bevindingen uit consumentenonderzoek ook gelden voor vleesvervangers: sensorische criteria – naast de reeds vermelde smaak en textuur ook uitzicht, kleur en aroma – blijven de belangrijkste criteria bij de ontwikkeling van succesvolle applicaties en concepten. We staan ook sterker omdat we geen belangen hebben in een specifieke leverancier van plantaardige ingrediënten. We kopen plantaardige ingrediënten en functionele of smaakingrediënten onafhankelijk in uit de hele wereld. Met onze gedecentraliseerde organisatie, ons wereldwijd inkoop- en innovatieplatform en onze volledige onafhankelijkheid op het gebied van plantaardige eiwitingrediënten hebben we onze klanten heel wat troeven te bieden.

Neem contact op

NIEUWSBERICHTEN

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in hartige foodoplossingen.
20220427 Solina liquids 54
Overname

Overname van Zafron Foods (VK)

Met trots kondigen we aan dat Solina Zafron Foods heeft overgenomen van de familie ...

lees meer
Spices
Bedrijf

Verwelkoming van onze Group Sustainability Director

Aanwerving van Ellen Madsen als Group Sustainability Director om voortdurende trans...

lees meer
Factory
Bedrijf

Een kijkje in onze afdeling plantaardige voeding

Van op maat ontwikkelde eiwitoplossingen tot integrale begeleiding Met NEXTERA® by ...

lees meer
Tuna
Markt

Innovatie in visvervanging

Duurzaamheidszorgen bij de consument Leg de lat voor je plantaardige productportfol...

lees meer
20210616_195
Overname

Overname van Sauces et Créations (Frankrijk)

Met trots kunnen we aankondigen dat Solina de Franse bedrijven Sauces et Créations ...

lees meer
Nextera nugget
Evenementen

‘Empowering protein’ op IFFA 2022 (Duitsland)

Van 9 mei tot en met 14 mei zullen we aanwezig zijn op de IFFA, een van de belangri...

lees meer