Vleesproducenten staan voor steeds meer uitdagingen. Mensen consumeren niet alleen minder vlees, ze bekijken de producten die ze wel kopen ook kritischer. Prijs en smaak blijven dan wel belangrijk in hun aankoopbeslissingen, ze zijn niet langer de enige factoren in het consumentengedrag. Consumenten willen ook dat hun vleesproducten natuurlijk, duurzaam en gezond zijn. Om succesvol te zijn in de hedendaagse markt moeten vleesproducenten aan de wensen van die consumenten tegemoetkomen en tegelijk voordelige en smaakvolle producten blijven leveren.
Het is duidelijk dat fabrikanten actie moeten ondernemen. In Europa probeert 16% van de mensen actief minder rood vlees te consumeren.1 In Italië is dat zelfs 27%, en in Duitsland 18%. Die daling van de vleesconsumptie zal nog jaren aanhouden. Een afzonderlijke studie wees uit dat 48% van de Fransen de afgelopen jaren minder vlees is gaan eten.2
Producenten beginnen de impact van het gewijzigde consumentengedrag te voelen. Van 2010 tot 2020 daalde de vleesconsumptie per persoon in de vijf grootste economieën van de Europese Unie.3 In Duitsland ging de consumptie per persoon van jaarlijks 68,9 kg in 2010 naar 61,3 kg in 2020. Ook in Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk werd minder vlees geconsumeerd.
Tot dusver heeft de stijgende vleesconsumptie in andere delen van de EU de daling in sommige grote markten gecompenseerd, maar naar verwachting zal de consumptie van dierlijke producten tegen 2035 zijn piek bereikt hebben.4 De aangroei van de verkoop gaat nog slechts stapvoets: de samengestelde jaarlijkse groei in Europa zal naar verwachting tussen 2021 en 2025 minder dan 1% bedragen.5 Aan het begin van die periode was de markt goed voor ruim € 307 miljard.
De druk op de vleesmarkt wordt groter nu consumenten zich bewust worden van de ingrijpende effecten van hun aankoopbeslissingen op hun eigen welzijn en de planeet. 55% van de Europeanen neemt in zijn aankoopbeslissing vaak of zelfs altijd het effect van een product op gezondheid en welzijn in overweging.1 Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat gezondheid de belangrijkste reden is waarom mensen minder vlees trachten te consumeren.6
Mensen hebben heel wat bezorgdheden over de effecten van voeding op hun gezondheid. Denk maar aan het gebruik van e-nummers. Zo bleek uit onderzoek dat eenvoudige, korte ingrediëntenlijsten erg aantrekkelijk zijn voor 39% van de Europeanen en eerder aantrekkelijk voor nog eens 37% van de mensen.1 In sommige landen vindt maar liefst 51% van de mensen korte, eenvoudige ingrediëntenlijsten erg aantrekkelijk.
‘Naturalness’ is echter maar een van de factoren die een voedingsmiddel voor de consument gezond doen lijken. Mensen kijken ook naar factoren als het vet- en zoutgehalte in een product. Haast een derde van de Europeanen probeert actief zijn inname van vet en zout te verminderen.1 41% van de mensen matigt zijn consumptie van vet en zout.
De aandacht van consumenten voor hun gebruik van vet en zout zorgt ervoor dat de Nutri-Score in de EU, de verkeerslichtlabels in het Verenigd Koninkrijk en het Health Star Rating System in Australië belangrijker worden voor het succes van een product. Merken en kleinhandelaars zien labels op de voorzijde van verpakkingen nu als een manier om hun producten te onderscheiden.
Ook de herkomst, CO2-voetafdruk en bredere milieu-impact van voedingsmiddelen zijn belangrijke factoren in beslissingen over vleesconsumptie.6 Voor 37% van de Europeanen staat informatie over het land of de regio van oorsprong of productie centraal in hun koopgedrag.1 Europeanen zien biologische voeding als gezond en duurzaam. De markt voor die producten is goed voor € 38,8 miljard, waarmee ze wereldwijd enkel moet onderdoen voor de VS.7,8
Gegevens over consumententrends wijzen op de uiteenlopende factoren die de vleesindustrie beïnvloeden. Vleesproducenten moeten consumenten verzekeren van de duurzaamheid, kwaliteit, natuurlijkheid en gezonde eigenschappen van hun producten, zonder daarbij smaak uit het oog te verliezen. Te midden van alle evoluties in het consumentengedrag zijn smaak, voedselveiligheid en kosten de drie belangrijkste aankoopcriteria gebleven in Europa.9 De nieuwe eisen van de consument komen bovenop, niet in plaats van, de aloude nadruk op smaak, veiligheid en kosten.
Die uitdagingen bieden tegelijk grote kansen. Vleesproducenten kunnen hun producten extra waarde geven en dalende volumes compenseren door natuurlijke, duurzame en gezonde voeding te maken die een hogere prijs rechtvaardigt.
Solina helpt producenten van hartige voeding om te voldoen aan de groeiende lijst van consumentverlangens. Daartoe zet het maatoplossingen in zoals smaakmakers, marinades, pekelproducten, bouillons en coatings die afgestemd zijn op de specifieke voorkeuren van iedere markt. Het werk wordt aangestuurd door voedingstechnologen en chef-koks, onder wie een groep van ruim 50 vleesexperts in R&D- en salesteams, die natuurlijke oplossingen met een clean label ontwerpen en zo producenten in staat stellen om in te spelen op de nieuwe behoeften van de consument zonder in te boeten aan smaak, voedzaamheid en functionaliteit. Met een directe aanwezigheid in 17 landen met 28 R&D-centra en 27 productievestigingen begeleidt Solina vleesverwerkende bedrijven in hun pogingen om beter te voldoen aan diverse uitdagingen.
Door zijn gedecentraliseerde en ‘glokale’ organisatie werken verschillende teams samen met klanten om in markten overal ter wereld te voldoen aan de consumentenbehoeften. In Rusland gebruikte Solina extracten van zwarte thee en andere natuurlijke kleur- en smaakstoffen en functionele ingrediënten zodat een fabrikant van burgers voor foodserviceketens e-nummers kon schrappen. Solina France leverde natuurlijke, zoutarme oplossingen voor charcuterie aan, en de Deense dochteronderneming lanceerde voor fabrikanten van vlees en gevogelte biologische marinades met vertrouwde smaken.
Die acties tonen stuk voor stuk hoe Solina samenwerkt met vleesproducenten om hun grootste uitdagingen en kansen aan te gaan en daarbij smaak, functionaliteit en voedzaamheid aan te pakken en duurzaamheidsvoorschriften en -praktijken te integreren. Vleesproducenten die Solina-partner worden, krijgen maatoplossingen waarmee ze de snel evoluerende markt een stap voor blijven en kunnen blijven groeien ondanks de veranderende voorkeuren van consumenten.