De markt van plantaardige eiwitproducten heeft een nieuwe fase bereikt. Wat ooit een markt voor early adopters was, is uitgegroeid tot een markt voor ruim de helft van de bevolking, die er hoofdzakelijk gezonde, milieuvriendelijke en/of ethische producten zoekt. Naarmate de markt die eerste fase ontgroeide, kwamen er strengere eisen qua smaak, textuur en voedzaamheid. Dat creëerde een concurrentievoordeel voor producten met de sensorische kenmerken die flexitariërs verlangen van vleesvervangers. Solina richtte NEXTERA® by Solina op om merken bij te staan in die uitdaging.

Groei verzekerd

Plantaardige eiwitten die beantwoorden aan de klantbehoeften op het vlak van textuur en smaak vormen een aanzienlijke en snel groeiende commerciële opportuniteit. Volgens Euromonitor werd de Europese markt voor vleesvervangers tussen 2014 en 2019 ongeveer twee keer zo groot. Naar verwachting zal de markt dat tempo aanhouden en zowat om de vijf jaar in omvang verdubbelen, om tegen 2024 goed te zijn voor € 2,4 miljard.

Er zijn redenen om aan te nemen dat de markt nog veel groter zal worden. Met € 2,4 miljard zal de Europese verkoop van plantaardige alternatieven 3% bedragen van de vleesverwerkingsindustrie in de regio. In andere sectoren, met name plantaardige melk, hebben alternatieven voor dierlijke producten een marktaandeel van meer dan 3%. Onderzoek wijst erop dat verdere penetratie van de vleessector mogelijk is. Een studie toonde aan dat een derde van de mensen een plantaardige burger zou kiezen als die hetzelfde zou kosten en smaken als een vleesproduct.1

Een derde van de Europese verkoop in verwerkt vlees verschuiven naar plantaardige alternatieven is een marktkans van miljarden euro’s. Merken die die opportuniteit proberen aan te grijpen, hebben de perceptie van de consument aan hun kant: plantaardig eten lijkt gezond, milieubewust en ethisch, en dat zet zowat de helft van de Europeanen ertoe aan om regelmatig een vleesvrije dag in te lassen.2,3

Meer dan ethiek

Alleen inzetten op de morele en ethische motivaties van consumenten is echter niet genoeg. Om in de vleesverwerkende markt een aandeel in dubbele cijfers te verwerven, moeten producenten van plantaardige eiwitten ook voldoen aan criteria als smaak, textuur en voedzaamheid. Uit een onderzoek uit 2019 bij 24.000 Europeanen kwam smaak naar voren als het belangrijkste criterium voor herhaalde aankopen.4​ Een andere studie wees sensorische aantrekkelijkheid aan als een belangrijke horde voor de marktgroei van plantaardige eiwitten.5

De laatste jaren hebben producenten vooruitgang geboekt om die horde weg te nemen. Maar de vreemde, soms bittere smaken van veel plantaardige eiwitten en het bredere probleem dat hun smaak en textuur niet vleesachtig genoeg is, zijn nog niet helemaal van de baan. Er blijft nood aan input van onafhankelijke, objectieve experts op het vlak van vleessmaak en -textuur. Zij moeten de knowhow en alle belangrijke technologieën hebben om eiwitgrondstoffen om te zetten in de gewenste (half)afgewerkte producten met geoptimaliseerde smaak, textuur en voedzaamheid. Om aan die nood te voldoen, creëerde Solina NEXTERA® by Solina.

Neem contact op

1. Slade, P. If you build it, will they eat it? Consumer preferences for plant-based and cultured meat burgers. Appetite​125, 428-437 (2018).
2. Errendal, S. An Exploration of Diet Factors Motivating Flexitarians, Vegetarians, and Vegans in Loma Linda and Copenhagen, to Foster a More Plant-Based Copenhagen. (2019) doi:10.13140/RG.2.2.29414.88640.
3. 50% of European Consumers Are Consciously Cutting Out Meat, Says New Report. https://www.livekindly.co/half… (2018).
4. Veganz Nutrition Survey 2019 – 15 european countries, one survey! https://veganz.com/veganznutritionsurvey/
5. Hoek, A. C. et al.​ Replacement of meat by meat substitutes. A survey on person- and product-related factors in consumer acceptance. Appetite​56, 662-673 (2011).

NIEUWSBERICHTEN

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in hartige foodoplossingen.
20220427 Solina liquids 54
Overname

Overname van Zafron Foods (VK)

Met trots kondigen we aan dat Solina Zafron Foods heeft overgenomen van de familie ...

lees meer
Spices
Bedrijf

Verwelkoming van onze Group Sustainability Director

Aanwerving van Ellen Madsen als Group Sustainability Director om voortdurende trans...

lees meer
Factory
Bedrijf

Een kijkje in onze afdeling plantaardige voeding

Van op maat ontwikkelde eiwitoplossingen tot integrale begeleiding Met NEXTERA® by ...

lees meer
Tuna
Markt

Innovatie in visvervanging

Duurzaamheidszorgen bij de consument Leg de lat voor je plantaardige productportfol...

lees meer
20210616_195
Overname

Overname van Sauces et Créations (Frankrijk)

Met trots kunnen we aankondigen dat Solina de Franse bedrijven Sauces et Créations ...

lees meer
Nextera nugget
Evenementen

‘Empowering protein’ op IFFA 2022 (Duitsland)

Van 9 mei tot en met 14 mei zullen we aanwezig zijn op de IFFA, een van de belangri...

lees meer